Dagboek tredde nest

13 augustus 2012

We hebben de dektoestemming voor het tredde nest binnen!

Onze Maika gaat dekken met Auke Manus v ‘t Hollandse Hout, NHSB-nummer 2684028. Maika en Auke Manus (roepnaam Bauke) hebben al kennisgemaakt en vinden elkaar erg leuk.

22 oktober 2012

Maika is loops! Ze wordt begin november gedekt.

5 en 6 november 2012

Na wat flirten en uitdagen is het zowel de 5e als de 6e november tot een hopelijk geslaagde dekking gekomen.

21 december 2012

Omdat Maika minder hard groeit dan bij de eerste twee nesten hebben we toch besloten een echo te laten maken. Omdat ons lieve zachtaardige teefje op de tafel van de dierenarts verandert in een feeks, heeft hij de echo staande gemaakt. De dierenarts heeft geconcludeerd dat ze wel drachtig is maar van een klein nest.

Over hoeveel pups we dan praten was niet goed te zien omdat Maika zo onrustig was; is het er één, twee of hooguit drie? We zullen moeten afwachten tot rond 8 januari.

23 december 2012

De mannen hebben de werpkist opgezet. En Maika is weer helemaal blij met haar nestje.

7 januari 2013

Om 13:50 uur is Bauke geboren. Hij weegt 275 gram. Gevolgd door Fenna om 14:41 uur. Zij  weegt 334 gram. We zijn ontzettend blij dat er een teefje bij zit want zij blijft bij ons wonen!

13 januari 2013

Ongelooflijk. Beide pups zijn meer dan het dubbele van hun geboortegewicht. Ook weer niet zo vreemd als je bedenkt dat ze bijna de hele dag aan de tap liggen…..

Yske is van 275 gram naar 610 gram gegaan en Fenna van 334 naar 660 gram.

14 januari 2013

Yske en Fenna zijn alweer een week oud. Ze doen het allebei geweldig. En ook met Maika gaat alles goed. Zij verlaat inmiddels af en toe het nest om even weer haar oude rituelen op te pakken. Maar er hoeft er maar eentje te piepen en ze is razendsnel weer terug.

De tijd voor kraambezoek breekt aan en Yske heeft kennisgemaakt met zijn nieuwe eigenaren.

18 januari 2013

Het wordt steeds leuker. Gisteren constateerden we dat buikschuiven al een beetje kruipen wordt en vandaag zien we dat Yske zijn oogjes open heeft.

20 januari 2013

Fenna heeft ook de oogjes open. Beide hondjes zijn de kilo gepasseerd!

Noortje (dochter van eigenaren Yske) is jarig en trakteert niet op tompouces maar op tomhondjes.

25 januari 2013

Allebei de pups lopen al een beetje, al is het allemaal erg wankel. Kwispelen en lopen gaat niet samen; dan vallen ze om. Ze reageren als ze je zien en ook beginnen ze te reageren op geluid. Als je binnenkomt en veel geluid maakt ontstaat er reuring in de kist. Maika kan het schoonhouden van de kist niet meer alleen: vandaag waren wij aan de beurt en konden voor het eerst poep ruimen.

28 januari 2013

Yske en Fenna zijn vandaag voor het eerst ontwormd. Dit kon een week later dan gebruikelijk omdat Maika drie weken voor de bevalling met een nieuw ontwormingsmiddel is behandeld. Voordeel is dat de darmen van de kleintjes een week langer de tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen. Ze likken en slikken nu ook beter dan een week geleden en dat is een koddig gezicht.

29 januari 2013

Vandaag is een feestdag voor de pups. De ren is opgezet zodat de wereld een klein stukje groter is geworden. En ze hebben voor het eerst “vleespap” gegeten. Eerst uit een bakje met een opstaande rand, dat was een beetje lastig. Toen op een schoteltje, nou dat ging er meteen goed in.

3 februari 2013

Vader Bauke is op bezoek geweest om zijn kroost te bewonderen. Het was even wennen voor Maika en Bauke maar het ging eigenlijk best goed.

De pups gaan steeds meer spelen en donderen, met elkaar, met moeder en met ons. Ze groeien als kool en eten nu vier keer per dag een halve portie vlees. Morgen gaan we naar vier keer daags een hele portie.

9 februari 2013

Voor het eerst naar buiten; erg spannend maar ook erg koud.

11 februari 2013

Yske weeg inmiddels 3250 gram en Fenna 2900 gram

15 februari 2013

De chipper van de Raad van Beheer is geweest dus de pups zijn gechipt.

16 februari 2013

Wat gebeurt er veel deze weken. Zowel Yske als Fenna vinden het heerlijk om buiten te spelen, ook in de sneeuw. Omdat we dat na het eten en na het slapen doen, gebeurt het steeds vaker dat ze ook buiten plassen en poepen. Ook binnen vinden ze steeds vaker de krant. Tussendoor hebben ze de riempjes om (getver wat jeukt dat!) en liggen ze steeds vaker, ook vrijwillig, in de bench. Als ze de kans krijgen liggen ze ook graag bij mama op de zitzak. De wereld is een grote ontdekkingsreis: ze zitten poes Siepie steeds vaker achterna, en hebben zo ontdekt dat een poezenluik ook een hondenluikje is. We zijn benieuwd wanneer ze ontdekken dat de poes niet meer groeit en zij wel! Ze vinden alle aandacht van het bezoek geweldig. Het is voor Yske natuurlijk erg fijn dat zijn baasjes vaak kunnen komen. En een klein nest heeft nog meer voordelen. Maika is een erg relaxte moeder. Zij speelt veel met de pups en voedt ze beter op, gewoon omdat twee beter te hanteren zijn dan zes! Omdat dat er af en toe flink aan toe gaat hebben we tijdelijk vloerbedekking op de gladde vloer gelegd. Dat is onze bijdrage aan het voorkomen van ED (elleboogsdysplasie).

Vandaag hebben we ze in de bench in de auto gezet en een klein rondje gereden. Dat is vast om te oefenen voor maandag want dan gaan we naar de dierenarts voor de eerste vaccinatie en controle. Ze zijn ook voor de tweede keer ontwormt.

Het is een feest om binnen te komen of van boven naar beneden te komen. Je wordt altijd hartelijk verwelkomt. Wat zijn ze alert en wat weten ze al goed hoe het hier allemaal werkt en wanneer ze wat kunnen verwachten.

De pups krijgen nu viermaal daags geweekte brokjes gemengd met niet-geweekte brokjes. Ze drinken niet meer bij Maika, nou ja, af en toe een paar slokjes als toetje als ze de kans krijgen.

18 februari 2013

Vandaag gaan we voor het eerst echt op stap met de auto: naar de dierenarts voor de eerste vaccinatie en controle. Ze doen het allebei prima en alles werkt. Yske weegt 3850 gram en Fenna 3430 gram. Ze moesten eerst wel piepen in de auto maar op de terugweg ging het al een stuk beter.

20 februari 2013

Bandjes om en met de baasjes en Maika mee naar buiten aan de riem. Nou dat valt tegen: we hebben nog geen kwart gedaan van een rondje dat we wel eens met Maika maken maar we hebben er meer dan vier keer zo lang over gedaan. Het is één grote ontdekkingstocht en al die aandacht!

23 februari 2013

Als dat geen socialiseren is: vijf voetbalvriendjes van Daan blijven logeren en ze vinden de hondjes erg leuk. Aan aandacht geen gebrek!

24 februari 2013

Vandaag hebben we de nestkeuring gehad. Alles is goed en gaat goed.

En natuurlijk de baasjes van Yske: zij kunnen eigenlijk niet meer wachten maar ze moeten nog even geduld hebben tot 3 maart. Nog een voordeel van een klein nest: Yske is al erg gewend aan zijn nieuwe baasjes. Hopelijk maakt dat de overgang volgende week iets makkelijker voor hem.

28 februari 2013

Met de auto naar Groesbeek waar we een bezoek brengen aan de groep van Niek. Ze doen het heel aardig in de auto. En daar worden ze natuurlijk uitgebreid geknuffeld en bewonderd. Wat zijn we toch trots op onze open en vrije hondjes.

1 maart 2013

Twee keer per dag gaan ze mee als we met Maika gaan wandelen. Dan wandelen ze aan de riem hier in de buurt of we gaan even met de auto buiten de bebouwde kom en dan struinen in het gras.

2 maart 2013

Met zijn allen de stad in. Wat doen ze het goed!

3 maart 2013

De acht weken zijn echt omgevlogen. Vandaag wordt Yske opgehaald door zijn nieuwe familie. We missen hem die grappige, uitbundige lieve Yske. Maar gelukkig heeft hij een heel goed thuis gevonden.

En Fenna? Die blijft lekker bij ons wonen. Hopelijk gaat zij over een paar jaar voor ons fjirde nest zorgen!

Zondag 27 oktober 2013

Het is een goed gebruik om een half jaar na het uitvliegen van de pups een nestwandeling te houden. Dat zou nu wel een karige nestwandeling worden met twee pups waarvan er één bij ons is gebleven. Dus besloten we tot een kennelwandeling. Het was tussen alle regenachtige dagen in een prachtige herfstdag om een kennelwandeling te houden. Het losloopgebied Sysselt in Ede is daar een mooie plek voor. Honden uit het earste, twadde en tredde nest waren er en de vaderreuen. Heerlijk om de honden en de baasjes  weer te zien en erg bijzonder dat er nog steeds honden zijn die ons herkennen.

 

Zaterdag 5 april 2014

Vandaag is het fokkersdag in de Hanzehal in Zutphen. Het tredde nest wordt gekeurd. Bauke, Maika, Yske en Fenna zijn aanwezig. Zie hier  voor het keuringsrapport. Het mag dan een klein nest zijn; we zijn wel apetrots!

Friese Stabij kennel Fan it Liemerspoort

Terug naar

Tredde nest