Auke Manus (Bauke) van t Hollandse Hout, NHSB  2684028

Door: Gisella en Willem Knopperts,

november 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn Willem en Gisella en zoon Gwen Knopperts. We wilden graag een hond en hebben de hele hondenencyclopedie doorgelezen. We kwamen uit op de Friese Stabij. Tegelijkertijd speelde onze zoon met een Friese Stabij op het schoolplein. Dat is Lobke geweest de moeder van Bauke. We hebben ons ingeschreven voor een pup bij de NVSW. We stonden nu op de wachtlijst. Lobke raakte zwanger en we wilden een pup van haar. Gewoon omdat ze een lieve mensen begrijpende hond is. Haar sociale karakter sprak ons aan. We zagen pup nummer 4 geboren worden op de webcam en wilden deze pup graag hebben. We belden de fokster (www.friesestabij.net) met de vraag wat het eigenlijk was een teef of een reu? Een reu prima. We hadden onze gewenste hond. Gaandeweg zagen we onze pup groot groeien. Lief, aanhankelijk, commando`s leren, waaks worden en opvallend was dat hij met ons probeerde praten. Dat vond ik wel heel leuk. We gingen ook naar de fokkersdag. Zo’n dag waarop alle pups weer even bij elkaar komen uit hetzelfde nest. We kregen toen al de vraag of we misschien met Bauke wilde fokken. Wat ons vooral opviel is dat Bauke op een hondenbijeenkomst nog vrolijker is dan anders. Alsof het een feestje is voor hem. Wat ik meer wilde weten is of Bauke een goed bottengestel heeft omdat bij andere rassen nog wel eens heup– of elleboogdysplasie voorkomt. Tijd voor een röntgenfoto. Weer viel zijn gedrag op met een blik van ik geef me over aan dit grote röntgenapparaat. En meneer heeft A40. Dat wil zeggen dat Bauke de beste botstructuur heeft. Toen kwam bij ons wel het idee om Bauke ook in te zetten voor de fok. We moesten nog even een uitmuntend halen maar die was er ook vrij snel. Pas toen mocht hij op de lijst van dekreuen bij de NVSW.
Wij vinden zelf dat het wel moet klikken tussen teef en reu. Onze Bauke zien we zich vaak gedragen als een soort gentleman tegenover teven. Hij luistert naar ze en accepteert ook teefjes als speelkameraad. Reuen worden door Bauke nog wel eens op de plek gezet. Kleine reutjes wil hij wel eens opvoeden. Eigenlijk lijkt hij mensen boeiender te vinden. Hij begroet iedereen vrolijk. Vrolijk is eigenlijk misschien wel zijn beste eigenschap. Hij voelt ook duidelijk emoties bij zijn bazen en vrienden van de bazen. Hij reageert dan meestal knuffelend om de persoon te troosten. En
hij springt wel eens naast je op de bank om je zomaar te knuffelen. Hij slaat letterlijk zijn pootjes om je nek. Verder vindt hij het leuk om zijn nagels verzorgd te krijgen. Pak jij een vijl om je nagels te vijlen dan wil hij ook. Borstel ik mijn haar dan wil hij ook geborsteld. Als je te lang bent weggeweest ligt er ineens een muts of een handschoen naast hem in zijn stoel. Ja kort samengevat is Bauke een aanhankelijke lieve hond voor de bazen.

Friese Stabij kennel Fan it Liemerspoort

Terug naar

Tredde nest