Aike fan it Toppenhusterfjild

Door: eigenaar Josette van den Berg, Duiven

 

Aike is op 25 november 2005 als eerste geboren uit een nest van 7 pups uit de combinatie Hike van t Zandhiem van Oepke Haagsma en Kaj van t Hooge Holt van Dorien ?.

 

Aike was in het nest erg op zichzelf, maar wel heel duidelijk naar zijn broer en zussen. Hij was wel steeds alert naar mensen. Hij werd vanaf het begin “Manteltje” genoemd vanwege zijn zwarte kleed. Ook in deze periode lag er veel sneeuw en ijs. En vooral in Friesland lag genoeg. Daar hebben ze dan ook al vroeg kennis mee gemaakt.

 

Met 7,5 week mochten we hem ophalen in Oppenhuizen nabij Joure. Daar komt ook zijn kennelnaam vandaan: “Fan it Toppenhúster Fjild”. Alle pups hebben een naam die begint met een A. Op weg naar huis heeft hij eerst een half uur in de bench liggen huilen (ik wilde hem niet op schoot nemen, omdat ik dat erg gevaarlijk vond, ook door de weersomstandigheden van dat moment: sneeuw en gladheid), maar daarna is hij lekker gaan slapen tot we thuis waren. De bench is nu wel zijn eigen plekje en hij slaapt er ook ’s nachts nog steeds in.

 

We zijn vrijwel meteen begonnen met een puppycursus in Didam. Gevolgd door een cursus basisgehoorzaamheid en daarna Jacht voor Beginners. Dit laatste was het helemaal voor Aike en dat doen we nog regelmatig onder leiding van Brigitte Elsman hier in Duiven en omgeving. Samen met haar heb ik ook een “echte” jachtcursus gevolgd in de omgeving van Groenlo en Eibergen, maar dat was niet meer zo’n succes toen ze daar begonnen te schieten tijdens de trainingen. Ook al is hij in het nest al geconfronteerd met knallen van een alarmpistool, hij heeft er nu een grote hekel aan. De tijd rond Oud en Nieuw zijn dan ook niet zo prettig voor hem.

Al met 5 maanden kon Aike zwemmen als de beste en op de werkproevendag in Grou in mei 2006 kwam hij als beste jonge hond uit de bus. Helaas is er later e.e.a. mis gegaan waardoor hij nu wat minder apporteert, maar dat doet niks af aan de lol die we samen hebben.

 

Aike rent graag achter vogels aan en dan met name achter de meeuwen, omdat die ook op hem reageren en laag over komen vliegen om hem te pesten. Zwemmen doet hij ook graag, zelfs als de temperatuur onder nul is! Gelukkig is hij in de loop van de tijd goed gaan luisteren, zodat hij niet zomaar in elk water springt.

 

Omdat we hem wilden inzetten als dekreu (immers de populatie is erg klein), hebben we drie keer meegedaan aan de clubmatch van de NVSW. Daar scoorde hij respectievelijk een “Goed”, een “Uitmuntend” en een “Zeer Goed”. Deze laatste twee zijn samen met een goede heupkwalificatie genoeg gebleken om zich sinds september 2009 “dekreu” te mogen noemen.

Hij stond ongeveer twee weken op de lijst, toen Wim (die ik al kende van de jachttrainingen met Brigitte) belde of ik het leuk vond als ze Aike aanvroegen als dekreu. En dan op zeer korte termijn, want de loopsheid voor Maika zat er aan te komen. Eind september was het zover. Een spannend moment, want voor Aike was het natuurlijk wel de eerste keer. En al is hij altijd zeer gecharmeerd van alle meisjes die ook maar in de verte loops ruiken, hij moest het toch maar even waarmaken. En zoals is gebleken, is dat gelukt!

 

Inmiddels heeft hij zijn tweede en derde dekking ook al gedaan. Het tweede nestje was met Hanna Silke van Holwerda Sathe. Hieruit zijn 7 reutjes en 3 teefjes geboren. Het derde nest was met Bijke Imre van ‘t Buske. Hieruit werden 6 reutjes en 1 teefje geboren.

Aike is een echte jachthond; altijd met de neus aan de grond ook al wil hij pertinent geen wild in de bek pakken, maar dat vind ik niet zo’n ramp; met dummy’s is het ook leuk trainen. Daar kun je ook een lekker wildluchtje op maken met lokstoffen. En die brengt hij, in de regel, netjes bij mij terug.

Als er een lekker luchtje geroken wordt (bijvoorbeeld van een leuk teefje), gaan de oren meestal dicht! Gelukkig is hij erg op ons gericht en komt hij zodra wij uit het zicht dreigen te verdwijnen.

 

Aike is een vrolijk hondje, lief naar kinderen en vreemden (al moeten sommige mensen geen direct oogcontact maken, want dat vindt hij vaak minder), meestal ook lief naar andere honden, helaas niet naar alle reuen als hij aan de riem zit. Gelukkig is hij los van de riem wel sociaal naar alle honden, soms met een beetje machtsvertoon van beide kanten, maar dat hoort in de reuenwereld.  Kortom een hond die je iedereen gunt.

Friese Stabij kennel Fan it Liemerspoort